Quale Restaurant – rozkosz dla podniebienia

Kto nie lubi kuchni w nowoczesnym wydaniu z elementami połączeń smakowych potrafiących zaskoczyć, a przy tym kompozycji, która na talerzu wywołuję efekt WOW? Tak właśnie jest w Quale Restaurant – marki, która zajęła w plebiscycie organizowanym przez Telewizję Rzeszów Na Żywo pierwsze miejsce w swojej kategorii. Z Panem Dariuszem Sojką rozmawiał Arkadiusz Habrat.

Skąd pomysł właśnie na restaurację?
Dariusz Sojka, restaurator i twórca Quale Restaurant: – Uwielbiam kameralne lokale z doskonałą kuchnią, barem oraz perfekcyjną obsługą. Stąd ta idea. Moim zdaniem wizyta w restauracji nie może sprowadzać się jedynie do prozaicznego „najedzenia się”, bo tę potrzebę możemy zaspokoić wszędzie. Wizyta w restauracji powinna być okazją do zetknięcia się ze sztuką kulinarną i kulturą. Co za tym idzie moim celem było stworzenie miejsca, które przypadnie do gustu zwłaszcza tym, dla których wizyta w restauracji poza aspektem stricte kulinarnym jest również elementem stylu bycia, pełni istotną funkcję życia towarzyskiego, zawodowego i biznesowego.


Jakiej kuchni można u Was skosztować?
Przede wszystkim polskiej i europejskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Pragniemy by nasz gość nigdy nie czuł znudzenia podczas wizyty w restauracji. Połączenia smakowe często są nieoczywiste i zaskakujące, co jak zauważyłem sprawia naszym gościom dużą frajdę.

Dlaczego zdecydowaliście się wziąć udział w plebiscycie?
To ważne wydarzenie i odnoszę wrażenie, że odbije się głośnym echem w branży weselnej. Zależy więc nam, aby Quale zaznaczała swą obecność podczas tak ważnych wydarzeń. Oczywiście nie jest to cel sam w sobie, ale pewien sposób sprawdzenia się, tym bardziej cieszę się z otrzymanej podczas gali nagrody.

Czy to pierwsza tego typu nagroda, a może Quale Restaurant ma już na swoim koncie podobne sukcesy ?
Quale znalazła uznanie w oczach twórców World Luxury Restaurant Awards. Wyróżniono ją nagrodą Grand Award w przewodniku 100Best Restaurant in Poland, a co najważniejsze we francuskim przewodniku Gault&Millau, obok Michelin jednego z najważniejszych na świecie przewodników po restauracjach. To właśnie ten przewodnik uznał naszą restaurację za najlepszą w mieście.


Jak klienci i znajomi zareagowali na wygraną i zdobycie tytułu najlepszej restauracji w Polsce?
Z reakcji przyjaciół oraz tych pochodzących z facebookowego profilu Quale wynika, że i oni bardzo się z tego sukcesu Quale ucieszyli. To dla nas bardzo ważne, bo chociaż wyróżnienia i nagrody są dla nas istotne, najważniejszy zawsze jest nasz gość.

Wasze popisowe danie to?
Tutaj trudno wybrać jedno danie, bo każdy ma inne podniebienie. Na przykład moim faworytem jest Tornedo z polędwicy wołowej, z kolei moja żona lubi dania z drobiu np. z gęsi oraz ryb i owoców morza, jak zębacz, żabnica czy ośmiornica. Autorów wspomnianego wcześniej przewodnika kulinarnego Gault&Millau urzekły niebanalne połączenie smaków: perliczki, trufli, selera, orzechów laskowych, rillettes z kaczki, kaczych serc, glazurowanej kalarepy i musu foie gras. A zatem zawsze jest to w pewnym sensie subiektywna opinia. Każdy z odwiedzających nas gości zwróci uwagę na nieco inny aspekt naszej kuchni, trudno więc wytypować jedno popisowe danie. Zapewniam jednak, że każde ma swoją historię, każde też skomponowane jest z pasją i do karty Quale nie trafiło przez przypadek.


Restauracja to miejsce gdzie często dochodzi do zaręczyn, czy jest u Państwa specjalna oferta dotycząca zaręczyn w Quale Restaurant?
Zaręczyny to kwestia szalenie indywidualna i wydaje mi się, że nie sposób stworzyć ogólnej oferty. W niczym to jednak nie przeszkadza, bo w Quale odbyło się już wiele zaręczyn i z tego co wiem wszystkie zakończyły się “happy endem” [śmiech – przyp. red.]. W tym temacie bazujemy i na naszym doświadczeniu, i na intuicji, przede wszystkim jednak podchodzimy do oczekiwań naszych gości indywidualnie. To ich życzenia stawiane są na pierwszym miejscu, choć oczywiście zawsze służymy radą.

Czy można u Was zorganizować przyjęcie okolicznościowe np. chrzciny, rodzinny obiad lub kolację firmową?
Oczywiście, że tak. Już na samym początku istnienia restauracji zależało nam, aby formuła uroczystych spotkań nabrała w Quale szczególnego tonu. Pragniemy wystrojem, jakością obsługi, kuchnią i naszą kreatywnością podkreślać wagę każdego takiego organizowanego w restauracji wydarzenia. To przecież bardzo istotne dla naszych gości, którzy dlatego wybierają Quale, aby ich uroczystość była niezwykłym i wyjątkowym wydarzeniem w życiu. Innymi słowy – była doświadczeniem unikalnym, na długo zapadającym w pamięci.


Na koniec proszę przypomnieć gdzie mieści się Quale Restaurant, po to aby przyszłe pary młode  mogły przyjść i spędzić u państwa niezapomniany wieczór ?
Zapraszam serdecznie do Łodzi, na ulicę Narutowicza 48. Restauracja znajduje się w piwnicy renesansowej odrestaurowanej willi należącej w dalekiej przeszłości do łódzkiego fabrykanta. I to również zobowiązuje, niemniej tytułowa odczuwalna jakość, bo to właśnie oznacza „Quale”, nie zawodzi oczekiwań naszych gości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *