Quale Restaurant – rozkosz dla podniebienia

Kto nie lubi kuchni w nowoczesnym wydaniu z elementami połączeń smakowych potrafiących zaskoczyć, a przy tym kompozycji, która na talerzu wywołuję efekt WOW? Tak właśnie jest w Quale Restaurant – marki, która zajęła w plebiscycie organizowanym przez Telewizję Rzeszów Na Żywo pierwsze miejsce w swojej kategorii. Z Panem Dariuszem Sojką rozmawiał Arkadiusz Habrat.

Skąd pomysł właśnie na restaurację?
Dariusz Sojka, restaurator i twórca Quale Restaurant: – Uwielbiam kameralne lokale z doskonałą kuchnią, barem oraz perfekcyjną obsługą. Stąd ta idea. Moim zdaniem wizyta w restauracji nie może sprowadzać się jedynie do prozaicznego „najedzenia się”, bo tę potrzebę możemy zaspokoić wszędzie. Wizyta w restauracji powinna być okazją do zetknięcia się ze sztuką kulinarną i kulturą. Co za tym idzie moim celem było stworzenie miejsca, które przypadnie do gustu zwłaszcza tym, dla których wizyta w restauracji poza aspektem stricte kulinarnym jest również elementem stylu bycia, pełni istotną funkcję życia towarzyskiego, zawodowego i biznesowego.


Jakiej kuchni można u Was skosztować?
Przede wszystkim polskiej i europejskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Pragniemy by nasz gość nigdy nie czuł znudzenia podczas wizyty w restauracji. Połączenia smakowe często są nieoczywiste i zaskakujące, co jak zauważyłem sprawia naszym gościom dużą frajdę.

Dlaczego zdecydowaliście się wziąć udział w plebiscycie?
To ważne wydarzenie i odnoszę wrażenie, że odbije się głośnym echem w branży weselnej. Zależy więc nam, aby Quale zaznaczała swą obecność podczas tak ważnych wydarzeń. Oczywiście nie jest to cel sam w sobie, ale pewien sposób sprawdzenia się, tym bardziej cieszę się z otrzymanej podczas gali nagrody.

Czy to pierwsza tego typu nagroda, a może Quale Restaurant ma już na swoim koncie podobne sukcesy ?
Quale znalazła uznanie w oczach twórców World Luxury Restaurant Awards. Wyróżniono ją nagrodą Grand Award w przewodniku 100Best Restaurant in Poland, a co najważniejsze we francuskim przewodniku Gault&Millau, obok Michelin jednego z najważniejszych na świecie przewodników po restauracjach. To właśnie ten przewodnik uznał naszą restaurację za najlepszą w mieście.


Jak klienci i znajomi zareagowali na wygraną i zdobycie tytułu najlepszej restauracji w Polsce?
Z reakcji przyjaciół oraz tych pochodzących z facebookowego profilu Quale wynika, że i oni bardzo się z tego sukcesu Quale ucieszyli. To dla nas bardzo ważne, bo chociaż wyróżnienia i nagrody są dla nas istotne, najważniejszy zawsze jest nasz gość.

Wasze popisowe danie to?
Tutaj trudno wybrać jedno danie, bo każdy ma inne podniebienie. Na przykład moim faworytem jest Tornedo z polędwicy wołowej, z kolei moja żona lubi dania z drobiu np. z gęsi oraz ryb i owoców morza, jak zębacz, żabnica czy ośmiornica. Autorów wspomnianego wcześniej przewodnika kulinarnego Gault&Millau urzekły niebanalne połączenie smaków: perliczki, trufli, selera, orzechów laskowych, rillettes z kaczki, kaczych serc, glazurowanej kalarepy i musu foie gras. A zatem zawsze jest to w pewnym sensie subiektywna opinia. Każdy z odwiedzających nas gości zwróci uwagę na nieco inny aspekt naszej kuchni, trudno więc wytypować jedno popisowe danie. Zapewniam jednak, że każde ma swoją historię, każde też skomponowane jest z pasją i do karty Quale nie trafiło przez przypadek.


Restauracja to miejsce gdzie często dochodzi do zaręczyn, czy jest u Państwa specjalna oferta dotycząca zaręczyn w Quale Restaurant?
Zaręczyny to kwestia szalenie indywidualna i wydaje mi się, że nie sposób stworzyć ogólnej oferty. W niczym to jednak nie przeszkadza, bo w Quale odbyło się już wiele zaręczyn i z tego co wiem wszystkie zakończyły się “happy endem” [śmiech – przyp. red.]. W tym temacie bazujemy i na naszym doświadczeniu, i na intuicji, przede wszystkim jednak podchodzimy do oczekiwań naszych gości indywidualnie. To ich życzenia stawiane są na pierwszym miejscu, choć oczywiście zawsze służymy radą.

Czy można u Was zorganizować przyjęcie okolicznościowe np. chrzciny, rodzinny obiad lub kolację firmową?
Oczywiście, że tak. Już na samym początku istnienia restauracji zależało nam, aby formuła uroczystych spotkań nabrała w Quale szczególnego tonu. Pragniemy wystrojem, jakością obsługi, kuchnią i naszą kreatywnością podkreślać wagę każdego takiego organizowanego w restauracji wydarzenia. To przecież bardzo istotne dla naszych gości, którzy dlatego wybierają Quale, aby ich uroczystość była niezwykłym i wyjątkowym wydarzeniem w życiu. Innymi słowy – była doświadczeniem unikalnym, na długo zapadającym w pamięci.


Na koniec proszę przypomnieć gdzie mieści się Quale Restaurant, po to aby przyszłe pary młode  mogły przyjść i spędzić u państwa niezapomniany wieczór ?
Zapraszam serdecznie do Łodzi, na ulicę Narutowicza 48. Restauracja znajduje się w piwnicy renesansowej odrestaurowanej willi należącej w dalekiej przeszłości do łódzkiego fabrykanta. I to również zobowiązuje, niemniej tytułowa odczuwalna jakość, bo to właśnie oznacza „Quale”, nie zawodzi oczekiwań naszych gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *