Piekarnia – Cukiernia – najlepsze ciasto w Polsce
Ciasto to nieodłączny element każdego wesela i nie tylko. Ważne, by wybrać produkty najwyższej jakości wykonane przez ludzi z pasją i wieloletnim doświadczeniem. Arkadiusz Habrat rozmawia z Reginą Misztela, która reprezentuje ogólnopolskich zwycięzców II edycji Gali Branży Weselnej 2017 w kategorii cukiernia.
Wasza firma działa od pokoleń. Jak wyglądały jej początki?
Firma została założona w 1989 roku przez Józefa Misztelę, naszego ojca. Była to jedna z pierwszych piekarni w mieście, w późniejszym okresie rozwinięta została produkcja wyrobów cukierniczych. Obecnie działa pod tym samym szyldem, natomiast aktywnie od 10 lat pracujemy w niej ja i moja siostra Marlena. Rozwinięty został dział cukierniczy, nie ukrywam, że organizowanie wesel to moja największa pasja.
Skąd decyzja na udział w plebiscycie?
Chcieliśmy zobaczyć co myślą o nas nasi klienci i się nie zawiedliśmy.
Jakie to uczucie zająć pierwsze miejsce w plebiscycie ogólnopolskim?
Jest to dla nas, dla naszej całej rodziny ogromne wyróżnienie, ale przede wszystkim chęć do dalszego rozwoju. Przychodzi taki moment w pracy, że potrzebny jest silny bodziec, aby nie ulec zniechęceniu czy zmęczeniu podczas pokonywania codziennych trudności, które przecież spotykają każdego w pracy.
Czy macie już na swoim koncie podobne sukcesy?
Mamy, ale niekoniecznie w branży weselnej, Józef Misztela właściciel firmy był 4-krotnym kupcem roku, wielokrotnie otrzymywał nagrody, ale szczerze? Największym sukcesem, jest każdorazowe przyjście klientów, którzy po weselu z uśmiechem na twarzy opowiadają, że wszystko się udało i będą nas polecać. Nie ukrywamy, że z prawie każdym klientem, ze względu na rangę wydarzenia, którą obsługujemy tworzy się pewna więź, kibicujemy im, aby całość ślubu jak i wesela przebiegała zgodnie z ich planem.
Jak wygląda praca cukierni od przysłowiowej „kuchni” i kto przede wszystkim zajmuje się przygotowaniem tak cudownych wypieków ?
Jest to cały proces produkcyjny, za który odpowiada zarówna zmiana nocna, gdzie głównym kierownikiem zmiany jest Grzegorz Pinocy, jak i poranna, gdzie odpowiedzialność bierze za wszystko Marcin Białas. Dużą rolę odgrywają wcześniejsze konsultacje: dobór kolorystyki, kwiatów, wstążek, tym zajmuje się już ja ( uśmiech). Z weselami jest tak, że zaangażowany w pracy musi być każdy, łącznie z kierowcami, którzy wiozą te wszystkie słodkości.
Co znajduje się w Waszej ofercie weselnej?
W naszej ofercie weselnej można znaleźć kilkadziesiąt smaków tortów, konsultacje weselne, degustacje, przygotowanie tzw. słodkiego bufetu, czyli Candy baru, przygotowanie paczek weselnych, upominków w postaci słodkich paczuszek.
Czy istnieje możliwość zamówienia samego tortu na weselne i jak wygląda wybór jednego z ważniejszych elementów przyjęcia ?
Oczywiście, że istnieje taka możliwość, bardzo często jest tak, że rodzice chcą piec ciasto sami, albo restauracja ma już ciasto w swojej ofercie, natomiast młodzi sami chcą decydować o swoim torcie weselnym. Najpierw klienci umawiają się ze mną telefonicznie na spotkanie, wstępnie pytam się na ile osób jest wesele oraz jakie mają oczekiwania względem smaku tortu (czy lubią bardziej ciężkie, wyrafinowane smaki, czy delikatne owocowe). Kiedy już mniej więcej wiem co lubią, umawiam się na degustacje i przygotowuje próbki kremów, jeżeli klient mówi, że lubi czekoladę, to przygotowuje kilka jej wersji i odmian. Po pierwszym spotkaniu rozpoczyna się wymiana maili, zdjęć, propozycji, kontakt z kwiaciarnią, która wykonuje bukiet ślubny, aby dograć kolorystykę tortu. Dla mnie najważniejsze jest zdanie klientów. Wsłuchuje się w ich zdanie, oczywiście doradzając według własnego doświadczenia, tak, aby móc im pomóc w wyborze.
Dla większości par młodych organizując wesele to trudne wybrać odpowiednią ilości i rodzaj ciast. Jak wygląda doradztwo w tej kwestii ?
Staramy się doradzać kompleksowo, przede wszystkim ważne jest dla mnie zdanie klientów, co jest dla nich bardzo ważne, na co chcą kłaść największy nacisk, czy głównie chcą się skupić na weselu, czy np. na upominkach, które są częścią śląskiej tradycji. Nigdy nie narzucam klientom swojego zdania, staram się tak dobierać ilość ciasta i wagę tortu, aby była to ilość wystarczająca, która nie obciąży zbytnio klientów. Praktycznie co do ilości ciasta jeszcze się nie pomyliłam, po tylu latach, wystarczy mi kilka informacji, aby móc przygotować ofertę, z której klienci będą zadowoleni.
Czy zdarzają się Państwu jakieś specjalne oczekiwania par młodych? Wymyślne torty , ciasta czy desery? Jak Cukiernia podchodzi do tego typu propozycji ?
Zdarzają się i powiem szczerze, że uwielbiam takie wyzwania. Tak naprawdę to najwięcej rozwinęłam się w pracy dzięki naszym klientom, którzy nie zawsze są laikami w branży. Dużo czytają, jeżdżą na targi weselne, obserwują to co się działo na weselach znajomych i są coraz bardziej wymagający. Najczęstsze udziwnienia dotyczą tortów związanych z pracą zawodową pary młodej, np. kiedyś dekorowałam tort klawiszami z masy cukrowej, gdyż panna młoda była pianistką. Obecnie praktycznie każdy tort jest projektowany indywidualnie, więc można uznać, że każdy tort jest wyjątkowy i każdy stanowi wyzwania dla naszej cukierni.
Czy można u Państwa zamówić tak zwane „szyszki” ? Jak wygląda ich wybór, jakie ciasta są polecane do tego upominku ?
Tak, u nas, w śląskiej tradycji takie ciasto nazywamy kołaczem. Jest to tradycyjnie makowiec, sernik oraz szarlotka, ilość ciasta oraz rodzaj wybierają klienci. Zauważyłam jednak od kilku lat zmianę w wyborze ciasta, coraz częściej są to muffiny, ciastka zbożowe, cookies, makaroniki, ciastka deserowe. Powiem szczerze, że mimo, iż bardzo lubię nowości i spełnię każde życzenie klientów jestem zwolenniczką utrzymania ciągłości tradycji. Być może nie każda babcia, wujek, czy ciocia zrozumie nowoczesne podejście młodych. W wyborze ciasta ważne jest zarówno zdanie młodych, ale też i doświadczenie rodziców, którzy najlepiej znają gusta rodziny czy przyjaciół w pracy.
Gdzie można kupić Wasze produkty?
Nasze produkty można kupić w naszym firmowym sklepie, przy zakładzie produkcyjnym przy ulicy Armii Krajowej 27a, w Tychach oraz na tyskich halach targowych. W sprawach wesela najlepszy jest kontakt osobisty.